Kako se manifestuju problemi u gornjem delu vrata: glavobolje, vrtoglavice i drugi simptomi

Masaza vrata

Kao što smo pomenuli u prethodnom tekstu, osim bolova u vratu, ostali simptomi zavisiće od nivoa vratne kičme koji je najviše „pogođen” problemom. U ovom tekstu razjasnićemo koje tegobe i zašto se javljaju kada je problem u gornjem delu vrata (najčešće C1-C3).

U ovom slučaju, osim bolova u vratu mogu se javiti i:

  • Osećaj preskakanja ili ubrzanog rada srca – koje se javlja zbog nadražaja jedara simpatikusa koja se nalaze u ovoj regiji vrata.
  • Vrtoglavice – ili kako često ljudi kažu „nesvestice”, praćene crnilom pred očima i smanjenjem koncentracije. Ovde uzrok često bude pritisak na vertebralne arterije koje ne donose dovoljno kiseonika u određene regije mozga.
  • Glavobolje i bolovi u vratu koji se šire prema potiljku, temenu i očnoj duplji, neretko praćene mučninom i povraćanjem.

Osobe sa ovakvim problemima često se prvo javljaju kardiologu, ORL specijalisti, neurologu i očnom lekaru. Kada lekari drugih specijalnosti isključe druga moguća oboljenja, osobu dalje treba uputiti specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije – FIZIJATRU.

Glavobolje su najčešće i uglavnom ne reaguju na analgetike. Mučnina i povraćanje koji se mogu javiti kao prateći simptomi nemaju veze sa unošenjem hrane. Ovakve glavobolje mogu ličiti na migrene i osobama mogu smetati jaka svetlost ili zvuk, a svaki pokušaj pomeranja glave i vrata pogoršava tegobe i izaziva nagon na povraćanje.

Zbog toga, osobe sa glavoboljom ovog tipa, često budu u zamračenoj i tihoj prostoriji, zauzimaju visoki polu-sedeći položaj u krevetu, sa glavom oslonjenom na veći broj jastuka i sa što manje pomeranja, jer svaki pokret pogoršava tegobe i izaziva nagon na povraćanje.

Vrtoglavice se obično javljaju prilikom pokušaja okretanja glave ili pri ležanju na ravnom, pa ove osobe izbegavaju svako nepotrebno pomeranje glave i često imaju potrebu za nošenjem meke kragne radi rasterećenja mišića vrata i držanja uspravnog položaja glave.

Vrtoglavice se javljaju i prilikom dužeg gledanja u ekran televizora, monitora, mobilnog telefona. Ovakvi bolovi u vratu, sa pratećim simptomima – glavobolje ili vrtoglavice, često pogađaju mlađu i populaciju srednje dobi.

Ove tegobe znaju biti vrlo neprijatne i onesposobljavajuće i često mogu biti uzrok izostajanja sa posla. Zato ih uvek treba shvatiti ozbiljno i preduzeti sve mere da se stanje poboljša i osoba što pre vrati svojim svakodnevnim obavezama.

Ako imate tegobe sa vratnom kičmom, glavobolje ili vrtoglavice koje se ne smanjuju analgeticima, obratite se specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Naš tim stručnjaka će Vam pružiti neophodnu dijagnostiku i adekvatnu terapiju koja će Vam omogućiti da se rešite ovih neugodnih simptoma i vratite se svojim svakodnevnim obavezama. Kontaktirajte nas i zakažite pregled odmah!