Razumeti cervikalni sindrom: simptomi i posledice u donjem delu vrata

Terapija masaze

Kao što smo pomenuli u prethodna dva teksta, osim bolova u vratu, ostali simptomi zavisiće od nivoa vratne kičme koji je najviše „pogođen” problemom. U ovom tekstu razjasnićemo koje tegobe i zašto se javljaju kada je problem u donjem delu vrata (nivoi od C4-C7).

U ovom slučaju cervikalni sindrom odnosi se na skup simptoma koji, osim bolova u vratu, mogu karakterisati:   

  • Bolovi koji se šire prema ramenu i ruci, najčešće do nadlakta;
  • Bolovi, koje prati trnjenje koje se pruža sve do prstiju jedne ili obe šake, kada sumnjamo da postoji i iritacija nerava;
  • Nekada se bolovi mogu pružati naniže, duž kičmenog stuba, izmedju lopatica.  

Uzrok nastajanja ovog sindroma često je kompresija ili nadražaj vratnih nervnih korenova. 

Najčešći simptomi cervikalnog sindroma su bol u vratu i jednom ili oba ramena, ograničeni pokreti ili ukočenost vrata i ramena, spazam mišića, kao i trnjenje ruku i prstiju šake. 

Utrnulost ruke i/ili šake se javlja najčešće noću, u ležećem stavu. Nekada to otežava osobi da nađe položaj u kome može da zaspi bez bola ili joj trnjenje i bol prekida san – najčešće pred zoru.

Kod osoba sa bolom u donjem delu vrata često je prisutna ograničena pokretljivost vratne kičme praćena spazmom mišića vrata. To znači da će osoba teško savijati glavu unapred ili unazad, a još teže vršiti okretanje glave u jednu ili drugu stranu (nekada i u obe strane). To često osoba shvati kao problem tek prilikom otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti – od pranja kose, uzimanja predmeta sa visokih polica, pa do vožnje automobila itd.

U zavisnosti od dužine trajanja tegoba može se javiti i smanjena snaga u mišićima šake i podlakta što osoba sa ovim problemom najčešće primećuje prilikom nošenja tereta ne težeg od 1-2kg, a što predstavlja veliki napor za bolnu ruku.

Nastavite pratiti naš blog kako biste saznali više o problemima vezanim za vratnu kičmu i kako ih adekvatno prevencirati ili tretirati. Ukoliko imate simptome koji ukazuju na cervikalni sindrom, obratite nam se radi pregleda i savjetovanja o daljem liječenju. Vaše zdravlje je važno!