Zašto je bol u vratu bolest budućnosti?

Cervikalni sindrom (bol u vratu) je skup simptoma koje, u osnovi, karakteriše bol u vratnom delu kičme. Vratni deo kičme sastoji se od 7 kičmenih pršljenova (C1-C7) međusobno povezanih tzv. fasetnim zglobovima. Stoga, osim bolova u vratu, ostali simptomi koji se javljaju zavisiće od toga koji deo vratne kičme je najviše „pogođen” problemom.

Postoje razlike kod problema u gornjem delu vratne kičme C1-C3 u odnosu na probleme koji se javljaju kod problema u donjem delu vrata C4-C7. Ono što je zajedničko, jeste da se bolovi najčesce se javljaju kao posledica degenerativnih promena kičme (promene koje se javljaju na kičmenom stubu sa starenjem organizma), i to u vratnom delu. Ipak, problem bola u vratu nije vezan samo za stariju populaciju. Bol u vratu smatra se bolešću savremenog doba.

The Washington Post je pre nekoliko godina objavio studiju u kojoj bol u vratu navodi kao bolest budućnosti, upravo zbog razvijanja i korišćenja savremenih tehnologija, a posledično sve manje kretanja.   Bol u vratu se najčešće javlja kod, takozvanih, profesionalnih oboljenja i to kod ljudi koji se bave poslovima koji zahtevaju dugo sedenje – naročito ispred računara, poslovima koji zahtevaju ponavljanje pokreta vrata, ili kod poslova kod kojih je položaj tela prinudan (stomatolozi npr.)

Uzrok bola u vratu može biti i neodgovarajuća visina jastuka ili položaj pri spavanju u krevetu – položaj spavanja na stomaku nikako se ne preporučuje upravo iz tih razloga.    Čest uzrok bola u vratu je i rashladjivanje prilikom izlaska na hladan vazduh iz tople prostorije npr. posle pranja kose ili nakon treninga, kao i ulazak sa visokih spoljnih temperatura u klimatizovane prostorije gde postoji velika temperaturna razlika.   Postoje razni uzroci bola u vratu, s toga se i lečenje istog prilagođava u zavisnosti od problema.  

Ako imate problema sa bolovima u vratu ili drugim delovima kičme, obratite se našoj Specijalističkoj ordinaciji i pronađite trajno rešenje. Naš tim iskusnih stručnjaka će vam pružiti individualan pristup i personalizovan tretman, kako bi vam pomogli da se oslobodite bola u vratu. Ne čekajte da se problem pogorša – zakažite pregled kod nas i krenite na put ka zdravijem i bezbolnijem životu!